11 Mayıs 2012 Cuma

Cennetteki altınlar, gümüşler ve inciler!


"Şüphesiz, Allah iman edip salih ameller işleyenleri içlerinden ırmaklar akan cennetlere koyacak, orada altından bileziklerle, incilerle süsleneceklerdir. Oradaki giysileri ise ipektir." (Hac -23)

"İşte onlar için içlerinden ırmaklar akan Adn cennetleri vardır. Orada tahtlar üzerine kurularak altın bileziklerle süslenecekler, ince ve kalın ipekten yeşil giysiler giyeceklerdir. O ne güzel karşılıktır! Cennet de ne güzel bir yaslanacak yerdir!" (Kehf -31)

"Onlar, Adn cennetlerine girerler. Orada altın bilezikler ve incilerle süslenirler. Oradaki elbiseleri de ipektir." (Fatır -33)

"Üstlerinde ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler vardır. gümüş bileziklerle süsleneceklerdir. Rableri onlara tertemiz bir içecek içirecektir." (İnsan -21)

Cennete gitmeyi umut eden arkadaşlara sormak istiyorum, cennet gibi herşeyin zaten istendiğinde verileceği bir yerde bukadar altını, gümüşü ne yapacaksınız?

Çıkarıp bozdurup canınız çeken birşeyleri satın alsanz olmaz, takıp yanınızdakilere hava atsanız o da olmaz.

İlla insanlar dünyadayken paraya mala kapılıp da kitabı imanı unutmasınlar diye öbür tarafta da onlara altın vaad etmek mi gerekiyordu?

Arada gözden kaçan bir ayrıntı var yalnız; cennette "kolunuzda altınlar olacak" demekle "cebinizde hergün 10 bin dolar olacak" demek arasında pek bir fark göremiyorum.

Hadi cennette insanlara sunulacak olan cariyeleri, meyveleri anladık ama altın, para gibi şeyler doğrudan haz veren şeyler değildir, onları asıl değerli kılan bu dünyada nadir olarak bulunmaları ve arzu edilen her ne ise onu satın alabilecek olmalarıdır. Cennette satın almak gibi birşey söz konusu değilse, hertürlü "haz" zaten verilecekse insan altının, incinin süsünü ne yapsın.

süs mevzusuna değinecek olursak, bu ayetler sadece o çağın insanlarına sesleniyor olmalı. Gümüşün hükmü zaten eskisi kadar değil onu geçiyorum, madem maksat illa değerli birşeylerle süslenmek kıyamete kadar bu dünyada insanlar için tek değerli olan şey hep altın mı kalacak? mesela elmas, zümrüt, safir bunlar altın ve gümüşün yerini tutmuyorlar mı? Anlaşılan o ki sıcak çöl ikliminde yaşayanlara seslenen böylesine bol hurili, bol ırmaklı, bol gölgelikli ve bol altınlı bir cennet vaadi yeterince evrensel olamamış.

Ne altınıydı gümüşüydü deyip ayrıntıya girerek kendini ele veriyorsun ki, her seferinde "cennette arzu ettiğiniz ne ise o size verilecek" de işi bitir. Bundan daha evrensel bir anlatım mı olur.

ne dersiniz altınlı, gümüşlü ve incili cennet tasviri sizce de biraz fazla dünyevi kaçmıyor mu?

1 yorum:

  1. Sıradan ve önyargısız biri bu ayetleri isimsiz bir kitapta okusa hikaye olduğunu anlar. Ama işin içinde kuran olunca beyinler dumura uğrayıp inkar yolu seçilir nedense?!

    YanıtlaSil