21 Eylül 2012 Cuma

Parmak uçlarını yeniden düzenlemek!


Kıyame Suresi 3-4:

"İnsan, kendisinin kemiklerini bir araya getiremeyeceğimizi mi sanır? Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter."


İnsanları öldükten sonra tekrar diriltirken onların kemiklerinin bir araya getirilecek olmasını anlamak kolay yalnız kemiklerden bahsettikten sonra birden bire sadece parmak uçlarından bahsediliyor olması ise oldukça tuhaf.

Kemikleri biraraya topladıktan sonra herhalde sıra onları ete büründürmeye gelecektir. Bununla ilgili vücudun onca yeri varken neden parmak uçlarından bahsedilmiştir?

Bu tuhaflık en başta müslümanların dikkatini çektiği için ayette geçen "parmak ucu" ifadesine tefsirler de hep parmak izine atıfta bulunularak, hatta bunun bir mucize olduğunu söyleyerek açıklama getirilmeye çalışılmıştır. Bu yaklaşımları anlamak güç çünkü birincisi Allah "parmak izi" demeyi beceremeyen bir tanrı mıdır, ikincisi öbür tarafta birilerinin kalabalığa karışıp kaybolması mı söz konusudur.

Bence bu ayette anlatılmak istenen şey başka birşey. Bunu anlayabilmek için ayette geçen "parmak ucu" anlamındaki arapça kelimenin (benâne-benanin) geçtiği kitaptaki diğer ayete bakmak yeterli:

Enfal -12:

"Hani Rabbin meleklere, “Ben sizinle beraberim. İman edenlere sebat verin. Ben kâfirlerin kalplerine korku salacağım. Şimdi vurun boyunlarının üstüne. Vurun, onların bütün parmak uçlarına” diye vahyediyordu."


Görüldüğü gibi bu ayette vurulan yani kesilen ve doğal olarak artık ölene kadar yerinde olmayacak olan "parmak uçlarından" bahsedilmektedir.

Bu yüzden ilk baştaki Kıyame Suresi'nin ayetinde geçen "Evet bizim, onun parmak uçlarını bile düzenlemeye gücümüz yeter!" cümlesinin bu hayattayken bir şekilde kesilmiş olan parmakların da öbür tarafta yerine getirileceğini kastettiğini düşünmekteyim.

Hatta ayette geçen "onun parmak uçlarını" ifadesindeki "onun" kelimesi ile parmak uçları kesilerek cezalandırılmış olan aslında belli bir kişiden dahi bahsedilmiş olabilir.

Daha önce bahsedildi mi bilmiyorum ama "parmak ucu yaratma ve parmak izi mucizesi" konusuna bu açıdan da bakmakta fayda var bence.

4 yorum:

  1. Senin aklin sulanmis olum hangi acidan bakarsan bak sen sadece gormek istegini gorurusun seytaninla

    YanıtlaSil
  2. bu defa biraz menzile girmişsin..
    dediğin de çok aykırı değil.
    Ama şu esası unutma:AYETLER ÇOK YÖNLÜ ÇOK ANLAMLIDIR.
    İç içe onlarca anlam içerebilir çoğu kez..
    Örn:Ankebut suresi.. Buradaki "evlerin en zayıfı" ayetini irdeledikçe aile reisinin erkek olması gerektiğinden, iç güveysine bir çok konu çıkar.
    (bkz. https://twitter.com/_kimsekim_/status/553654970609045505/photo/1)


    Bu da koordinat düzleminde KUR'AN ayetlerinin dağılımı çizimi ve işte sana MUCİZE !
    https://twitter.com/_kimsekim_/status/552236516656037890/photo/1

    Hiçkimse@_kimsekim_

    YanıtlaSil
  3. Kendin açıkça mucizeyi soylemissin kardeşim artık şeytanın seni kandirmasina izin verme kemiklerden bahsederken neden birden parmak uçlarına yoneldigini sormussun ayette parmak uclarini yaratmanin kemikleri yaratmaktan daha zor olduğunu anliyoruz demek ki bu kitabin yazari o kadar kemigi bir araya getirmeyi parmaklardaki o kadar ince detaylari bir araya getirmekten daha zor olduğunu biliyormuş ve sen de bunun binlerce yıldır tek bir kişinin peygamber olarak çıkıp yazdığı dedigin kitapta goruyosun ve sasirmiyosun bu dedigimi de biraz dusunmeni isterim iki bin küsür yılda sadece bir adamın kitabını insanlar kabul etmiş her topluluk kendi peygamberini cikarmamis oysa kibirli insan eminim ki insanlari peygamber diye destekleyip ortaya çıkarıp kendi milletlerini öne cikarmak isterlerdi

    YanıtlaSil
  4. "demek ki bu kitabin yazari o kadar kemigi bir araya getirmeyi parmaklardaki o kadar ince detaylari bir araya getirmekten daha zor olduğunu biliyormuş" kardeş yazdıkların mantıklı fakat yüce yaratıcımıza yaratmak kesinlikle zor değildir bu sadece bize göre zor yada kolay olarak tabir edilebilir. istemeden yazdığını umuyorum.

    YanıtlaSil