27 Ocak 2013 Pazar

Lut dedi ki: "Eğer yapmak istiyorsanız, işte kızlarım!"



Bu konuya daha önce değinilmiş olabilir ancak ben yine de ele almak istiyorum. Lut Kuranda adı geçen peygamberlerden biridir. Kurana göre peygamber olsada Hristiyan ve Musevilere göre peygamber değildir, sadece azizlerden biridir. Tevratta Lut'un bir mağarada kızlarıyla birlikte olduğu anlatılır.

Hikayesi oldukça ilginç olan Lut peygambere Kuranda da epeyce yer verilmiştir. Onu ve kavmini konu edinen ondan fazla ayrı sure bulunmaktadır.

http://www.yaklasansaat.com/eski_kaviml ... utayet.asp

Lut peygamberin Kurandaki hikayesi kısaca şöyledir:

Allahın elçileri (Tevratta iki melek olarak geçer) Lut peygambere misafir olurlar. Bunun haberini alan ve erkeklerle birlikte olan sapık kavmi koşarak Lut peygamberin evine gelir. Bunun karşısında Lut peygamber kavmine dönerek Hicr Suresi'nde şöyle der:

-Şehir halkı, birbirlerine müjdeleyerek geldi. (Lut onlara) dedi ki: "Bunlar benim misafirlerim, (lütfen) beni utandırmayın! Allahtan korkup (sakının) ve beni küçük düşürmeyin."

-(Lut) dedi ki: "Eğer yapmak istiyorsanız, işte bunlar, benim kızlarım."


Aynı hikayet Hud Suresi'nde ise şu şekilde geçer:

(Lut) dedi ki: "Ey kavmim, bunlar benim kızlarım, sizler için daha temizdir. Allahtan korkun ve beni misafirlerim önünde küçük düşürmeyin. Sizin içinizde reşit(doğru düşünen) bir adam yok mudur?"

Dediler ki: "Şüphesiz sende biliyorsun ki, kızlarında bizim bir hakkımız yoktur. Gerçekte sen, bizim ne istediğimizi biliyorsun."

(Lut) dedi ki: "Keşke size yetecek bir gücüm olsaydı veya sağlam bir yere dayanabilseydim."


Buraya kadarki Kurandaki anlatımla Tevrattaki anlatım hemen hemen aynıdır. Tevratta Lut'un kapısına gelen sapık kavmi onun misafirleriyle yatmak ister, Lut da misafirlerine dokunulmaması için tertemiz kızlarını onlara önerir. (Yaratılış -19)

Tevrattaki Lut Allahın bir peygamberi olmadığı için onun kızlarını başkalarına sunması gibi saçma bir davranışta bulunması belki bir nebze anlaşılabilir ancak Kuranda Allahın elçilerinden biri olan Lut peygamberin sırf misafirlerinin karşısında küçük düşmemek ve utanmamak için böylesi bir şeyi yapmış olması anlaşılır gibi değildir.

Şöyle düşünebilirsiniz: Lut peygamber "Eğer yapmak istiyorsanız, işte bunlar, benim kızlarım." derken aslında kızlarını evlendirmeyi düşünmüştür.

Bu şekilde düşünürsek o zaman şunu sormamız gerekir ki tahrif edilmiş Tevrattaki anlatım ortadayken Allah evlendirmek kelimesini unutup da neden onun yerine yaptırmak gibi bir kelime kullanmıştır? Tam tersine bence Allahın böyle bir niyeti olsaydı evlendirmek kelimesini açıkça hatta altı çizili bir şekilde özellikle vermesi gerekirdi.

Peki evlendirmekten bahsetseydi iş çözülmüş olur muydu, olmazdı. Çünkü Lut peygamberin kapısına gelen elinde çiçeklerle bekleyen bir damat adayı değil, şehir halkı, Lut peygamber kimi kiminle evlendirsin. Sonra başkasının misafirine, erkeklerine göz koymuş kişilere kız verilmesinin de mantıkla örtüşen bir yanı yok.

Şunu da düşünebilirsiniz: Lut peygamber böyle bir şeyi göze aldığına göre demek ki misafirlerinin kim olduğunu, onların Allahın elçileri olduğunu biliyordu ve onlara zarar gelmemesi kızlarını sunmasından daha önemliydi.

Bu düşünce de her ne kadar geçerli bir mazaret olmasa da diyelim ki Lut peygamber böyle düşünmüştü. O zaman da şunu sormak gerekirdi: Lut peygambere gelen bu elçiler sıradan kişiler değil, onların görevi diğer ayetlerde belirtiliyor, azgın bir toplumu azaba uğratmakla görevliler. Lut peygamber madem bunların kutsal elçiler (melekler) olduğunu düşünüyordu, madem bunlar kızlarından vazgeçecek kadar önemli kişilerdi onların kendilerini koruyabilecek güçte olabileceklerini neden düşünememişti?

Lut peygamberle ilgili Kurandaki anlatıma baktığımızda sırf Tevrattan bir şeyler alıntı yapılacak ve ordaki istenmeyen yakıştırmalar kırpılacak diye ortaya oldukça ilginç bir anlatımın çıktığını görüyoruz. Bırakın bir peygamberi kim olursa olsun herhangi bir baba hiçbir koşulda hele hele de ailesinden olmayan birilerinin hatrına "kızlarını yaptırtmak" gibi bir teklifte bulunmaz.

Böylesi şeyler ancak çok eski ilkel insanların sınır tanımayan yaşantılarından hareketle kendi tanrılarına uyarlamış oldukları efsanelerde geçer. Çok tanrılı inançlara sahip bu dinler zamanla tek tanrılı bir yapıya dönüştükçe, eskiden tanrılara ait anlatılan bu tür efsanelerin zamanla tanrı kral hükümdarlara, tanrının oğlu, elçisi sayılan insanlara ilişkin de anlatılmaya başlandığını düşünüyorum.

Bu konudaki takdiri size bırakarak son olarak şunu belirtmek istiyorum. Lut peygamberin yaşadıklarıyla ilgili Hud Suresi ile Hicr Suresindeki olayların anlatım sırası aynı değildir. Hicr Suresindeki anlatımda misafir gelen elçilerin ne amaçla geldiklerini söylemesi ve Lut peygambere yol göstermeleri şehir halkının kapıya gelmesinden öncedir. Hud Suresinde ise misafir gelen elçilerin kendilerini Allahın elçileri olarak tanıtması ve Lut peygambere yol göstermeleri şehir halkının kapıya gelmesinden sonradır.

Bir sonraki konumda, Kurandaki Musa peygamberin Medyen'de karşılaştığı iki kızla arasında geçenlerin Lut peygamberin iki kızıyla ilgili anlatımlarla nasıl birbirine karıştırılmış olabileceğine değinmek istiyorum.

4 yorum:

  1. (Lut) dedi ki: "Eğer yapmak istiyorsanız, işte bunlar, benim kızlarım."

    Eğer bunu nikahlamak olarak kabul ederseniz bir sorun kalmıyor.

    YanıtlaSil
  2. Nikah değil bahsedilen. Benim fikrim göre bu gelen misafirler tanrı (veya kral) tarafından görevlendirilmiş melekler (veya kutsal kişiler) bir şekilde Lut'a konuk oluyorlar. Emin olmamakla beraber bu gelenlerin kutsal fahişeler olduğunu düşünüyorum. Dönemin yaşantısında kutsal insanlarla birlikte olmanın mutlaka vaadedilmiş ödülleri olmalı. halk geliyor ve haklı bir istekte bulunuyor. Peşinde oldukları sadece ilişki değil belki de kutsanmaktır. Bu yüzden kızları reddediyor ve Lut'a bizim istediğimiz şeyi biliyorsun diyorlar. Bu "melek"ler neden kabul etmiyorlar bilemiyorum. Hikayeyi çok iyi bilmiyorum ama melekler öldürülüyor Lut ve kızları kaçıyor galiba. Bildiğim kadarıyla o şehir tanrı (veya kral) tarafından daha sonra cezalandırılıp küle (tuz da olabilir) çevriliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olay tamamen eşcinsellikten ibaret değil.
      Çünkü halkın hepsi eşcinsel olsaydı Lut'un kızlarını teklif etmesi Lut da bilirdi ki çok saçmaydı.
      Lut'un halkı adaleti ters çalıştıran halktı.Ve gelen yabancıları taciz ederek aşağılayan bir halktı.Dolayısıyla Lut'a gelenleri de duyunca onları da cinsel yönden taciz ederek aşağılamayı düşündüler.Elbette aralarında eşcinsel ilişkide bulunanlar vardı.Ama konunun özü istenmeyenleri caydırmak için kullanılan cinsel taciz idi.Lut'un kızlarını sunması ise Halkını onlardan korumak amacıyla olsa gerektir.Yoksa onların kimler olduğunu bilmese bunu yapmazdı.Peşinde oldukları şey ise yabancıları taciz etmektir.

      Sil
  3. onu öyle bunu böyle "kabul etmekle" ayetleri anlayacaksak işimiz var demektir. diyorsun ki; "yapmakla" "nikahlamak" arasındaki farkı ve daha doğru olanını tanrıya biz öğretelim. olur bence bir mahsuru yok.

    YanıtlaSil