Kutuplarda güneşin hareketi
"…Tan yerinin beyaz ipliği siyah ipliğinden sizce seçilinceye kadar yiyin için; sonra da orucu gece oluncaya değin tamamlayın…" (Bakara -187)
Soru : Kutuplara yakın bölgelerde Arap yarımadasında olduğu gibi yılın her günü gece gündüz değişimi yaşanmaz. Bu tür bölgelerde çok uzun süre gündüzlerin yaşandığı zamanlarda tam olarak karanlık geceler oluşmaz. Buralarda yaşayan birisi Allahın verdiği iplik örneğine göre nasıl hareket edecektir, etmeyecekse bu ayet sadece belli bölgelerdeki yaşayan insanlara mı hitap etmektedir?
Temel ibadetlerini ayın ve güneşin görünürlüğüne göre belirleyen, dünyanın genelinden bahsederken sadece doğu-batı deyip kuzey ve güneyden hiç bahsetmeyen Kuran gerçekten de kutupların ve bu bölgelere yakın yerlerin bilgisinden yoksun muydu?
Bu ara şu bilgiyi de ekleyelim; bu ifadenin hemen hemen aynısını bir Yahudi Kitabı olan Mişnah Berakhoth'da geçtiği belirtilmektedir:
"Günün başlangıcında mavi iplik beyaz iplikten ayrıldığı zaman..."
Buradaki mavi iplik Kurana siyah iplik olarak geçmiş gözüküyor, geri kalansa aynı.
Evrensel bir hitaba uygun olmayan böylesi bir anlatımın çok daha eski bir kaynaktan veya söylencelerden alınmış olması yüksek ihtimal.
Büyük Plinius der ki!
-Plinius az uyur, az yerdi. Gün ve gecelerini, coğrafyacıların, astronomların, tabiat bilginlerinin ve doktorların kitaplarını okumakla geçirirdi. Kitap üstüne kitap okur, not tutar, düşünür, kıyaslamalar yapardı. Gezilerinde ve savaşlarında çok şey görmüştü. Plinius, ayaklı bir kitaplıktı: Kutupta güneşin yazın hiç batmadığını, kışınsa hiç doğmadığını, ışık hızının sesinkinden yüksek olduğunu, deniz gelgitinin, Ay ve Güneş'in çekimlerinden doğduğunu biliyordu.
Bundan şunu öğreniyoruz, demek ki İslamiyetten yaklaşık 500 yıl önce dahi kutuplarda güneşin yazın hiç batmadığı, kışınsa hiç doğmadığı bir şekilde de olsa biliniyordu. Hatta bu bilgiler yazılı bir şekilde kitaplardan dahi geçiyordu. İnsanlar kutuplarda aylarca güneşin doğmaması gibi bir hakikatten yüzlerce yıl öncesinden haberdarken tüm zamana ve insanlığa gönderilen Kuran nasıl sesleniyordu peki
O hâlde, onların söylediklerine sabret ve güneşin doğuşundan ve batışından önce Rabbini hamd ile tespih et. Gece vakitlerinde ve gündüzün uçlarında da tespih et ki hoşnut olasın. Sabahın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yeyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.
Demek ki kutup bölgesinde hergün Allahı daha az tespih (namaz) edip aylarca aç kalıp telef olmak gerekiyor.
Bazı arkadaşlar eğer Kuranda bir yanlış olsaydı buzamana kadar mutlaka onu biri eleştirirdi gibi savunmalarda bulunuyor. Bence bırakın İslamiyetten yüzlerce yıl sonra birilerinin çıkıp -Kuran evrensel değildir- diye onu eleştirmesini, 500 yıl önce yaşamış Plinius dahi topraktan kalkıp gelse o da kitabın evrensel olmadığını söylerdi. Birlikte izleyelim, bakalım kutuplarda güneş ne vakit batıyor, beyaz iplik siyah iplikten ne zaman ayırt ediliyormuş.
cok guzel bilgece tenkitler var... lutfen bu sitedeki ozelleikle 3 ve 4 numarali kitaplari okuyunuz; http://www.quran-incil-tevrat.com/
YanıtlaSilselam ve saygilar
BURKAY KEMAL
Kutupların şartları farklıdır.
YanıtlaSilFetvalarında kutup şartlarına göre verilmesi gerekir.
Bu ayet kutup şartlarındaki oruç vaktinden değil Arabistan şartlarındaki oruç vaktinden bahsediyor.
Yüce Allah'ın gönderdiği Kitabımız. Kuran'da Oruç günün ağarmaya başladığı, saatte başlar, Günün kararmaya başladığı saatte sona oruç kabul edilir
YanıtlaSilHükümler her zaman genele göre verilir. Allahu Teala ayetlerini açıklaması için Hz Muhammed'e uymamızı emretmiştir. Peygamberimize, aklınızın alamayacağı enteresanlıkta sorular sorulmuş ve cevaplanmıştır. İslam'da bu gibi birçok zaruri hal ve koşullarda kolaylıklar sağlanmış ve İslam âlimlerine mekan ve zamana göre içtihat izni verilmiştir. Sizin kafanıza göre Her insan için özel ayet inmesi gerekir.
YanıtlaSilKutuplarda yaşayan insan yoktur. Kuzey Kutup dairesinde ise , Rusya İsveç Norveç gibi ülkelerin çok küçük yerleşim yerleri vardır. Bunların nüfusu ,dünya nüfusunun 10000 de 1 i kadardır ve müslüman halk degildir. Örneğin uzaya çıkan insanlarda gece gündüz kavramı yoktur. Onlara özel ayet mi insin yani.
Mesela Türkiye'de nüfusun 1000 de 1 i kadar şintoist yaşıyor. Bunlara özel kanun hükmü mü çıkarmak lazım