14 Ekim 2015 Çarşamba

El Aziz Kadın = El Aziz Allah

Yusuf Suresi'nde bahsi geçen bir kadın var, bu kadın Yusuf'u evine kapatıp onu elde etmek ister ve kadının kocasının adının "Aziz" olduğu belirtilir. Kadının kocası olarak belirtilen "Aziz" kelimesi başka ayetlerde hep Allah'ın bir sıfatı olarak geçer. 

örneğin Yusuf 30'da şöyle denir;

1. ve kâle : ve dedi
2. nisvetun : kadınlar
3. fî el medîneti : şehirde
4. imraetu el azîzi : azîzin hanımı
5. turâvidu : elde etmek istiyor
6. fetâhâ : onun emrinde olan (kölesi) genç delikanlı
7. an nefsi-hî : onun nefsinden
8. kad : olmuş
9. şegafe-hâ : onun kalbine işlemiş
10. hubben : sevgi, aşk
11. innâ : muhakkak biz
12. le nerâ-hâ : gerçekten onu görüyoruz
13. fî dalâlin : bir sapıklık içinde
14. mubînin : apaçık
 

ayette geçen "imraetu el azîzi" ifadesi "Aziz'in karısı" olarak geçiyor, bu ifadenin (durduk yere "Aziz" adında bir adam uydurmak yerine) doğrudan oradaki kadını hitaben "El Aziz kadın" olarak da çevrilebileceğini düşünüyorum.

bu ayetteki "el aziz"den kastın ayette bahsi geçen şevk düşkünü kadın olduğuna inanıyorum ki bu kadından kasıt da aslında güzellik, şevk ve sex timsali olan bir tanrıçaydı. Başka ayetlerde karşımıza sürekli olarak Allah'ın bir sıfatı olarak çıkan "el aziz" kelimesi de bu tanrıçaya ait olan bir sıfattı. 

Kuran'da "Aziz" adında bir adamdan bahsedildiği yok, erkekleri baştan çıkartan şevk timsali bir kadın, bir tanrıça için geçen "el aziz" ifadesi var. Bu "el aziz (الْعَزِيزِ ) " ifadesinin diğer ayetlerde sürekli Allah için kullanılıyor olması ise bu kadın ile Allah arasındaki ilişkiyi, daha doğru bir ifadeyle Allah = Tanrıça ilişkisini bize sunuyordu, bu bir ipucuydu. 

geçmişte Allah ile aynı sıfata sahip "Aziz" adında Mısırlı bir adam varmış hikayesine kanmamanız dileğiyle!

(Ek başlık: Yusuf'u ayartan kadının evi!)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder