14 Ekim 2015 Çarşamba

Yılan (cannun,cin) / Yıldız (kevkebun) ilişkisi üzerine!

Neml 10:

"Ve asanı at!" Bunun üzerine (asasını atınca) onun yılan gibi hareket ettiğini görünce, arkasına bakmadan geri dönüp kaçtı. "Ya Musa! Korkma, muhakkak ki Ben(im), Benim yanımda (huzurumda) resûller korkmazlar."


ayette "yılan (cannun)" kelimesinden önce "ka enne-ha (gibi onun)" kelimesi geçiyor:

8. ka enne-hâ : onun gibi 
9. cânnun : yılan

asanın, ağacın dönüştüğü "yılanı" atfen geçen "ka enne-ha (onun gibi)" kelimesinin Arapçası: كَأَنَّهَا 

Kuran'nın gerçekte ne olduğunun kelimelerin anlamlandırılmasından ziyade yazımında saklı olduğunu iddia eden birisi olarak "yılan" kelimesini kasten geçen "ka enne-ha (onun gibi)" kelimesinin Kuran'da başka nerede geçtiğine bakalım;

http://www.searchtruth.com/search.ph...rch_word=exact

bu kelimenin geçtiği iki ayetin daha olduğunu görüyoruz, bunlardan birisi aynı asa-yılan olayından bahseden Kasas Suresi'nin 31. ayeti. Diğer ayetimiz ise Nur Suresi'nin 35. ayeti:

"Allah, göklerin ve yerin nuru’dur. O’nun nuru, içinde misbah (lâmba) bulunan kandil (ışık saçan bir kaynak) gibidir. Misbah, sırça (cam) içindedir. Sırça (cam), inci gibi yıldız gibidir o. Doğuda ve batıda bulunmayan mübarek bir ağacın yağından yakılır. Onun yağı, ona ateş değmese de kendi kendine ışık verir. Nur üzerine nurdur. Allah dilediğini nuruna hidayet eder (ulaştırır). Ve Allah, insanlara örnekler verir. Ve Allah, herşeyi en iyi bilendir."

15. ke ennehâ : o gibidir
16. kevkebun : yıldız

"ka enne-hâ (كَأَنَّهَا)" kelimemiz diğer iki ayette "yılan (cannun)" kelimesini kasten geçerken bu ayetimizde "kevkebun (yıldız)" kelimesini kasten geçiyor, "yılan (cannun)" kelimesi gidiyor yerine "yıldız (kevkebun) kelimesi geliyor.

acaba Kuran'da geçen "yılan (cannun)" ve "yıldız (kevkebun)" kelimeleri arasında bilinmedik bir ilişki mi söz konusuydu?

bu iki kelimeye biraz daha yakından bakalım; "yılan (cannun)" kelimesi jīm nūn nūn (ج ن ن) kökünden geliyordu ve جَانٌّ olarak yazılıyordu. Başka ayetlerde bu kelime aynı yazımla "cin" anlamında geçiyor, örneğin Rahman Suresi'nin 39. ayeti:

"Artık izin günü insanlar ve cinler (جَانٌّ) , günahlarından sorulmaz."

aynı yazımı dikkate alırsak "asanın, ağacın" dönüştüğü yılanı "cin" olarak da ele alabiliriz.

gelelim "yıldız (kevkebun)" kelimesine, bu kelime "kāf wāw kāf bā (ك و ك ب)" kökünden geliyor ve Kuran'da sınırlı sayıda, toplam 5 ayette geçiyor. Bu ayetlerden ilkini ele alalım, İbrahim'in gördüğü "yıldızdan" bahsediliyor;

Enam -76:

"Gece onun üzerini örtünce, bir yıldız gördü. “Bu benim Rabbim.” dedi. Fakat kaybolunca, “Kaybolup gidenleri sevmem.” dedi."


1. fe lemmâ : olduğu zaman
2. cenne : örttü, bürüdü
3. aleyhi el leylu : gece onun üzerini
4. raâ : gördü
5. kevkeben : bir yıldız

dikkat edilirse bu ayette "yıldız (kevkeben)" kelimesinin öncesinde "gece (leyl)" kelimesi ile ilgili bir kelime geçiyor; "cenne (örttü)"

"cenne جَنَّ (örttü)" kelimesi dikkat çekici, çünkü bu kelime "cin جَانٌّ" kelimesi ile aynı kökten; jīm nūn nūn (ج ن ن). Bu kökten gelen ve "örtmek" anlamında kullanıldığı tek ayet bu ayet.

kısaca bir toparlayacak olursak; "cannun (yılan / cin)" kelimesi ile "kevkebun (yıldız)" kelimesinin Kuran'da aynı kelimelerle (ke ennehâ كَأَنَّهَا) nitelendirildiğinden hareketle bu iki kelime arasında üstü örtülmüş bir ilişkinin olabileceğinden bahsetmiştim. 

"cannun (yılan / cin)" kelimesinin geçtiği ayetlerde "asa/ağaç" söz konusuyken, "kevkebun (yıldız)" kelimesinin geçtiği Allah'ın nurunun anlatıldığı ayette de bir "ağaç" anlatılmaktaydı. Ayetlerdeki "asa/ağaç" ortaklığı aradaki ilişkiyi daha da görünür kılıyor.

ikinci olarak Kuran'da sınırlı sayıda geçen "kevkebun (yıldız)" kelimesinin geçtiği bir başka ayette karşımıza "cenne (örttü)" kelimesi çıkıyordu ki bu kelime "yılan/cin" kelimesi ile aynı kökten gelen bir kelimeydi. "yılan/cin" kelimesi ile aynı kökten gelen bir kelimenin "kevkebun (yıldız)" kelimesi ile aynı ayette birlikte geçiyor olması bence bir tesadüf değildi. Bu Kuran'daki üstü örtülmüş olan "cannun (yılan/cin)" ve "yıldız (kevkebun)" ilişkisinin bir sonucuydu.

acaba Kuran yazımına saklanmış olan "ağaçtan dönüşen yılan - yıldız" ilişkisi mitolojideki "ağaçtaki yılan kadın Lilith - Venüs" ilişkisinden mi geliyordu?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder