7 Nisan 2012 Cumartesi

6 ay uyu, 6 ay çalış!

“O göğün gecesini karanlık yaptı, ışığını da çıkardı.” (Naziat-29)

Bu ayetten şunu anlıyoruz, Kurana göre “gece (leyle)” dendi mi etraf karanlık olmaktadır.

“O, geceyi size bir örtü, uykuyu istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti yapandır.” (Furkan -47)

Bu ayetten ise Kurana göre Allah’ın geceyi (leyle) uyku ve dinlenme zamanı olarak yarattığını öğreniyoruz.

Bilindiği gibi gece ve gündüz süreleri arasındaki farklar dünyanın her yerinde aynı değildir. Dünyanın eksen eğikliğine bağlı olarak gece ve gündüz süreleri arasındaki fark kutuplara doğru gidildiğinde artar. Yani Kurandaki ifadelere göre söyleyecek olursak kutuplara doğru gittikçe karanlık olan gece ile aydınlık olan gündüz süreleri 6 şar ayı dahi bulabilmektedir.

Kutuplara yakın yerlerde aylarca geceler, gündüzler yaşayan birisi Kuranın “O, geceyi size bir örtü, uykuyu istirahat zamanı ve gündüzü de hareket ve çalışma vakti yapandır.” ayetini okuduğunda bu kitabın kendisine seslenmediğini çok iyi anlamış olur. Kurana göre Allahın insanlar uyuyup dinlensin diye yarattığı karanlık geceler 6 ay boyunca o topraklara hiç uğramamaktadır.

Ayrıca, günümüzdeki farklı ve yoğun çalışma ortamları düşünüldüğünde gece dendi mi akla illa uykunun gündüz dendi mi ise iş ve çalışmanın gelmesi de gerekmemektedir.

İslamın doğduğu topraklarda gece ve gündüz süreleri arasındaki fark en fazla 2-3 saat olup yıl içerisinde çok fazla değişmemekteydi. Bu durumun dünyanın her yerinde de aynı olduğu sanılmış olmalı ki gece ve gündüz süreleri tek bir günün yarısını alan uyuma ve çalışma vakitleri olarak belirtilmişti.

Güneşin doğuş ve batışına göre belirlenen ibadet vakitlerinin kutuplarda nasıl belirleneceği konusuna ise çok bilindik bir tartışma olduğu için hiç girmiyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder