9 Nisan 2012 Pazartesi

Allah; "Tutun, bağlayın, zincire vurun..."


"(Allah şöyle der:) Onu yakalayıp bağlayın. Sonra onu cehenneme atın. Sonra uzunluğu yetmiş arşın olan zincire vurun onu.” (Hakka; 30-32)

"O gün, suçluları zincirlere vurulmuş olarak görürsün." (İbrahim; 49)

"O zaman onlar, boyunlarında demir halkalar ve zincirler olduğu halde kaynar suda sürüklenecekler, sonra da ateşte yakılacaklardır." (Mümin; 72)

"Muhakkak ki bizim yanımızda (ayaklara bağlanan) ağır zincirler ve alevli ateş vardır." (Muzzemmil; 12)

Yukardaki ilk ayette geçen "tutun, bağlayın" tarzı bir konuşma ancak dünyadaki bir kralın veya yöneticinin huzurunda yaşanabilecek olan bir şeydir.

Sen o insanı ilkin yaratmışsın, yaşatmışsın, sonra öldürmüşsün o da yetmemiş tekrar diriltmişsin, huzuruna getirterek gerçeği ona bizzat göstermişsin, bunca şeyi yapabilen bir kudret kalkıp da halen "tutun, bağlayın" der mi?

Niye "tutun" diyorsun, öldürüp diriltebildiğine göre zaten onun bedenine hükmedebiliyorsun, halen "tutulması" mı gerekiyor, sonra niye bağlıyorsun, birine zararı dokunacağından bir yerlere sıvışıp izini kaybettireceğinden mi korkuyorsun?

"Kendi dilleri, elleri ve ayakları, yapmış olduklarına şahitlik ettikleri gün onlar büyük azaba uğrayacaklardır." (Nur -24)

O kişi istesin veya istemesin onun bedenini kendisine şahitlik ettirebilecek kadar herşeyin kontrolü sendeyse o bedeni halen tutmana, bağlamana gerek var mı?

Konuştururken oluyor da "tutulmadan, bağlanmadan" o kişiyi hareket ettirmek mi zor oluyor?

Şimdi birileri kalkıp "bu zincire vurma onları aşağılamak içindir" diye bir kılıf uyduracak biliyorum. Adam cayır cayır yanmaya gidiyor zincirin vereceği aşağılanma duygusunu takan kim. Sonra yine birileri kalkıp "Allah burda benzetme yapmıştır" falan da demesin. Bilinenden farklı birşey anlatılacaksa "gibidir" ya da "bildiğinizden daha kötüdür, korkunçtur" gibi bir kaç kelime söylenseydi, çok mu zor.

Karşısındaki suçlu gördüğü birisine böylesi bir bir talimatı kim verir peki, başta da dediğim gibi bunu anca bu dünyadaki bir kral ya da herhangi bir yönetici söyler. Bunu da o kişi kaçmasın veya kendisine, bir başkasına zarar vermesin diye yapar.

Boyna halka takmak, tutup zincirle bağlamak bunlar eski insanların suçlulara, kölelere karşı uygulamış oldukları şeylerdi. Eski insanlar tanrılarını kendi içlerindeki güçlü insanlar gibi tasvir ettikleri için onların da benzer "tutuklama metodları" uygulayacaklarını sanmışlardı.

Allah tarafından kullanılacak malzemenin "demir" olacağından bahsediliyor olması da bu durumu zaten yeterince özetlemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder