8 Nisan 2012 Pazar

Benzeri getirilemeyecek sure adetleri; 1-10-114 ?

Benzer bir sure getirilemez:

"Eğer kulumuza (Muhammed’e) indirdiğimiz (Kur’an) hakkında şüphede iseniz, haydin onun benzeri bir sûre getirin ve eğer doğru söyleyenler iseniz, Allah’tan başka şahitlerinizi çağırın (ve bunu ispat edin)." (Bakara -23)

Benzer 10 sure getirilemez:

Yoksa “onu (Kur’an’ı) uydurdu” mu diyorlar? De ki: “Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi Allah’tan başka gücünüzün yettiklerini de (yardıma) çağırıp, siz de onun gibi uydurma on sûre getirin.” (Hud -13)

Benzer kitap getirilemez :

De ki: “Eğer doğru söyleyenler iseniz, Allah katından, doğruya bu ikisinden (Tevrat ve Kur’an’dan) daha çok ulaştıran bir kitap getirin de, ben ona uyayım.” (Kasas -49)

Bu ayetler içerisinde en kesin ve kapsayıcı olan ifade benzer bir surenin dahi getirelemeyeceğini söyleyen Bakara Suresi'nin 23. ayetinde geçmektedir.

Benzer bir surenin getirilemeyeceğini söyledikten sonra yapabilirseniz "10 sure getirin" ya da "benzer bir kitap getirin" demenize aslında gerek yok. Benzer bir sure getirilemiyorsa doğal olarak benzer ne 10 sure ne de bir kitap getirilmesi söz konusu olurdu. "Kitap getiremezsiniz" demek de ilk söylenenle aynı kapıya çıkar ama bu ikisi arasında "10 sure" getirilemez diye bir başka kıstasının konup söylenmesi tuaf kaçmaktadır.

Kuşkusuz Allah Kuran daha indirilmeden önce de Bakara Sure'sinin 23. ayetinde söylemiş olduklarının yani kendi sözleri olan surelerin hangi ölçüde kopya eilip edilemeyeceğini biliyordu.

Önce veya daha sonra, sonuçta bir benzer surenin getirilemeyeceğini söylemiş olan allah herhalde zamanla fikrini değiştirmiş olamazdı.

O zaman benzer sure getirilebilmesi konusunda çıtayı 10 sayısı ile biraz daha yükseltmiş olmanın anlamı nedir?

Yoksa 10 değil de 9 olsa dahi birilerinin benzer sureler getirme ihtimali mi vardı? Yoksa birilerinin 10'dan daha az sayıda olmak üzere peygamberin dahi benzerliğini kabul ettiği bir sayıda benzer sureler getirmesiyle mi karşılaşılmıştı?

8 yorum:

  1. Hacim selamun aleykum, neden kuran benzeri bir kitap veya ayet yazilamasin diye araştırırken sitene rastgeldim.Tahminimce kuran da hata arayanlardansin buna herhangi bir itirazim yok, ancak yaptigin bu elestiri uzerine biraz dusundum ve ayetlerin nuzul sırasına gore okundugunda dediginin tam tersine; ilk olarak eger kuran Allah'in kelami degilse buna benzer bir kitap yazın dendigini, sonrasinda ise 10 ayete dusuruldugunu ve en son 1 ayet dahi yazamassiniz diyerek meydan okundugunu gordum.Eger samimiysen diye bilgilendirmek istedim.Umarim bir gun kurtulusa erenlerden olursun.

    YanıtlaSil
  2. evet nuzul sırasına göre kitap 10 sure ve 1 sure diye devam ediyor. sürekli ve ısrarcı bir meydan okuma. günümüzde her insanın yaptığı gibi.

    YanıtlaSil
  3. peki ortada olmayan bir kitaba dayanarak nasıl böyle bir kitap getirin denebiliyor? Ya da o dönem Araplarının şiir yarışmaları düzenledikleri ve başarılı bulunanların kabenin duvarına asıldıkları bilindiğine göre demek ki bu işi denemeye meyilli olanlar vardı. Hatta bu konuda bizzat peygamberin benzer sureler yazdığı için bir şairi öldürttüğü söylenir. Demek ki sayının gittikçe azalması "maçanız sıkıyorsa..." anlamına gelmektedir, beceriniz yetiyorsa değil...

    YanıtlaSil
  4. Kuran matematiksel bir sistemle korunmaktadir. En kisa sure uzunlugu 3 ayettir. En kisasindan yazsaniz 30 ayet yazmak gerekir ki sartlari yerine getirmeye kalkarsaniz bu imkansizdir.Her gelen ayet isi daha zorlastirmaktadir bu nedenle sonradan nuzul olan ayetlerde bu bir sureye dusmustur.

    YanıtlaSil
  5. Diyelim ki 1 sure , 10 sure ,1 kitap yazdınız ve iddia ettiniz
    ki başardım. Terazi nedir, kimdir, kim yapar. İnançlı olanlar başaramadığını, inançsız insanlar başardığını söyleyecek.





    YanıtlaSil
  6. Terazi yine Kurandır. İnanan da inanmayan da onunla karşılaştırıp benzer olup olmadığını söyler. Hem siz benzerini önce yazın ondan sonra bu soruyu gündeme getirin.

    YanıtlaSil
  7. Terazi yine Kurandır. İnanan da inanmayan da onunla karşılaştırıp benzer olup olmadığını söyler. Hem siz benzerini önce yazın ondan sonra bu soruyu gündeme getirin.

    YanıtlaSil
  8. Ayetlerin inme sırasına bakıldığında önce kitap getirin denmiştir. Sonra 10 sure ve en son da 1 sure denmiştir. Bu istikrarlı, kararlı ve iddealı bir hedef küçültmedir. Amacınızı anlıyorum, Kuranın İlahi olmadığı ve insan eliyle yazıldığını isbat etmeye çalışmak. İçindeki çelişkileri (?) açığa çıkarmak. Fakat görünen o ki çabalarınız sonucu bir şey bulunamamış. Bunu ilk siz de yapmıyorsunuz elbette yüzyıllardır süregelen bir beyhude çaba. Bu kadar emeğiniz karşılığında bir delil bulamamış olmanız sizi doğru yola itmesi gerekmez mi? Bu inat neden. Hayli zaman olmuş site açılalı. Son zamanlarda da yeni bir hadise bulamamış olmanızdan sanırım, yazı eklenmemiş. 160 yazı var 9 yılda. ve son 5 yılda da hiç yazı eklenmemiş. İnşallah bu kadar emeğiniz ve araştırmalarınız sonucunda bir karar vermişsinizdir. Allah hidayet versin...

    YanıtlaSil