8 Nisan 2012 Pazar

Öncekiler suçluysa siz de suçlusunuz mantığı!

Onlara, “Allah’ın indirdiğine (Kur’an’a) iman edin” denilince, “Biz sadece bize indirilene (Tevrat’a) inanırız” deyip, ondan sonra geleni (Kur’an’ı) inkâr ederler. Hâlbuki o, ellerinde bulunanı (Tevrat’ı) tasdik eden hak bir kitaptır. De ki: “Eğer inanan kimseler idiyseniz, daha önce niçin Allah’ın peygamberlerini öldürüyordunuz?” Andolsun, Mûsâ size açık mucizeler getirmişti de, arkasından sizler buzağıyı ilâh edinmiştiniz, siz zalimlersiniz.`(Bakara 91-92)

Bu ayette `peygamberlerin oldurulmesi, buzaginin ilah edilmesi` gibi yuzlerce hatta binlerce yil oncesinde yasanmis olan olaylarin sebebi o zamanki Yahudilerden sorulmaktadir.
Bu Yahudiler kuranin da onayladigi bir kitaba inandiklerini soyluyorlar, o zaman neden gecmistekiler gibi hareket etmek zorunda olsunlar.

Boylesine bir suclama insanlari kendi sahip olduklari deger ve inanclara gore degil ait olduklari topluma gore yargilamak isteyen basit bir bakis acisini gostermektedir. Gunumuzde dahi insanlari sirf ait olduklari toplumlarin gecmislerine gore yargilamak ve suclamak cok yaygindir. Cunku boylesine sakat bir mantik insanlari suclayabilmek adina bulunabilecek en kolay mazereti saglar.

Gecmiste insanlar arasindaki savaslar toplu olarak yapildigi icin bu savaslara yol acan suclamalar da bireyi asan ve yok sayan bir yapiya sahipti. Ister Allah katinda olsun isterse insan katinda olsun bir toplumun topyekun helak olmasi icin o toplumun basindaki kisinin veya iclerinden bir kacinin kafir olmasi yeterliydi.

Bireyin toplumun bir parcasi olmakla birlikte kendine has hak ve ozgurluklere sahip olabilecegi dusuncesi ancak demokrasinin gelismesi sonucu var olabilmistir.

Yukardaki ayete baktigimizda Allahin gecmistekine benzer bir mantikla hareket ettigini gormekteyiz. Simdi bu ayetin kendisine okundugunu duyan bir yahudu kalkip soyle dese yerinde olmaz mi:

`Biz gecmiste peygamberleri oldurenlerin yaptiklari dogru mudur dedik, yoksa senin de onayladigin bir kitaba inandigimizi mi soyledikk. Inandigimiz kitaplara gore bunlarin yapilmasi buyuk gunahsa demek ki gecmiste peygamberleri oldurenler, inege tapanlar buyuk yanlis yapmislar. O zaman onlarin hesabina bana degil git onlara sor`

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder