8 Nisan 2012 Pazar

Allah ; "Sağ elinle yazmıyordun?"

“Sen şu Kur’an’dan önce hiçbir kitap okumuyor ve onu sağ elinle yazmıyordun…” (Ankebut -48)

Bu ayette kısaca peygamberin daha önce okur-yazar birisi olmadığı söylenmek isteniyor. İlkin şuna değinmek istiyorum, bir insanın okur-yazar olmaması onun bazı bilgileri başkalarından alıp diğer insanlarla paylaşamayacağı anlamına gelmez. Diyelim ki babaanneniz okuma yazma bilmiyor, bu durum onun geçmişte öğrendiği olaylar, hikayeler, masallar hakkında hiç konuşamayacağı anlamına mı gelir? Dinleyip öğrenmek, hatta öğrendiğini ezberleyip onu mıh gibi akılda tutmak denen birşey de var.

Şimdi gelelim asıl soruya, bu ayette neden Allah peygamberin yazabilmesi konusunda, özellikle “sağ elinle yazmıyordun” diyor? Yazma işi zaten elle yapılabilen bir şey, ayriyeten bunun sağını solunu belirtmeye gerek var mı? Sadece “kitap yazmıyordun” deseydi de aynı mesajı vermiş olmayacak mıydı?

Buradaki ilginçliği daha anlaşılır kılmak için aynı mantıktan hareketle şöyle bir örnek verelim; mesela Allah peygamberin daha önce hiç savaş malzemesi kullanmadığını belirtmek istiyor ve şöyle diyor; “sen daha önce hiç sağ ellinle kılıç kullanmıyordun”, “ sen daha önce hiç sağ elinle ok atmıyordun” Bu söylem mi daha doğru olurdu yoksa; “sen daha önce hiç kılıç kullanmıyordun”, “ sen daha önce hiç ok atmıyordun” söylemi mi daha doğru olurdu?

Anlaşılan o ki o zamanlarda yazı yazabilen insanların çok az olması sebebiyle bu işin sadece sağ elle yapılabildiğine inanılıyordu. Bu yüzden de o zamanki insanlar bu ayet kendilerine okunduğunda buna şaşırmamış olabilirler, mesela içlerinden biri kalkıp “sağ elinle yazmadığını söylüyorsun ama belki sol elinle yazıyordun?” diye bir soru sormamış olabilirler.

Ama başta da belirttiğim gibi Allah sadece “kitap yazmıyordun” deseydi sağını solunu işin içine hiç katmadan bu işin “hiç” olmadığını daha kesin ve doğru bir şekilde ifade etmiş olurdu.

Allahın insanın yazı yazabilmek için sağ sol hiç fark etmez sadece bir elinin olmasının yeterli olacağını bilmesine rağmen "sağ eli" özellikle belirtmesi ve peygamberin hiç yapmadığı birşeyi hangi eli ile yapmadığını söylemiş olması ilginç.

7 yorum:

  1. yazına o kadar güldüm ki ne kadar cahilce sözler sarfediyorsun. hiç okuma yazma bilmeyen bir kişi kendisi eğer bir kitap yazmış olsaydı muhakkak onda yanlışlıklar, bozukluklar olacaktı. lakin hiçbir şekilde herhangi bir bozukluk yok. bir şeyleri inkar etmek için bu kadar çaba gösteriyorsunuz da bilmiyorsunuz ki çok komik oluyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sırf inancını savunmak için yorum yapmışsın,yazarın tespitleri çok doğru ve mantıklı demagoji yapacağına sende mantıklı bir cevap versende bizde tatmin olsak,

      Sil
    2. Gerçekler acı olur, komik olmaz!.

      Sil
    3. mantıklı cevap ver kıvırma

      Sil
  2. doğru ya kitapta hiç yanlışlık yok nasıl unutmuşum bunu bak sen şu işe!

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. burdaki incelik şu sol elle yazan birinin hata yapma şansı daha yüksek ama sag elle yazanınki öyle değil

    YanıtlaSil