5 Nisan 2012 Perşembe

Allah katında da erkek çocukları daha önemli!

"Rabbiniz erkek çocukları size seçip ayırdı da kendisine meleklerden kız çocukları mı edindi? Gerçekten çok büyük bir söz söylüyorsunuz." (İsra -40)

Yukarıdaki ayette "erkek çocuklar" ile "kız çocuklar" arasında net bir ayrım yapılarak erkek çocuklar arapça "benine" kelimesi ile ifade edilmiştir. Arapça "ibn" erkek, (çoğulu ebnâ ve benîn) "bint" ise (çoğulu benât) kız demektir.

Erkek çocuklar anlamına gelen “ebna ve benine” kelimelerini kız çocukları da içine alacak şekilde “çocuklar” diye çevirmektense “oğullar” diye çevirmek daha doğru olacaktır.

Kadınların erkeklerden fiziki olarak daha zayıf olmasının sonucunda en ilkel toplumlardan bu yana kadın sürekli olarak ikinci plana atılmıştır. Kadının fiziki zayıflığı sadece bu alanla sınırlı kalmamış diğer bir çok haktan yoksun kalmasını da beraberinde getirmiştir.

Kurandaki ayetlere baktığımızda Allahın erkek çocuklarına ayrı bir önem verdiği görülür.

Allah insanlara erkek çocukları vermesinden mal mülk vermek gibi değerli birşey olarak bahseder:

“Beni, yarattığım kişiyle baş başa bırak. Ona bol mal ve gözü önünde duran erkek çocukları verdim.” (Müddesir 11-13)

Allah insanlara sunduğu nimetlerden bahsederken kız çocuklarını unutmuş gibidir:

“Allah, size kendi cinsinizden eşler var etti. Eşlerinizden de erkek çocuklar ve torunlar verdi ve sizi temiz şeylerden rızıklandırdı. Öyleyken onlar batıla inanıyorlar da Allah’ın nimetini inkâr mı ediyorlar?” (Nahl 72)

Allah insanlara olan yardımını erkek çocukları vererek yapmaktadır:

“Yardım etti size hayvanlar ve erkek çocukları vererek.” (Şuara -133)

Allaha göre kitap ehlinin erkek çocuklarını tanıması kız çocuklarını tanımasından daha önceliklidir:

“Kendilerine kitap verdiklerimiz, onu (Peygamberi) kendi erkek çocuklarını tanıdıkları gibi tanırlar. Kendilerini ziyana sokanlar var ya, işte onlar inanmazlar.” (Enam -20)

Allah insanların kız çocuklarına da sevgi duyulabileceğini unutmuş gibidir:

De ki: “Eğer babalarınız, erkek çocuklarınız, kardeşleriniz, eşleriniz, aşiretiniz, kazandığınız mallar, kesada uğramasından korktuğunuz bir ticaret ve beğendiğiniz meskenler size Allah’tan, peygamberinden ve O’nun yolunda cihattan daha sevgili ise, artık Allah’ın emri gelinceye kadar bekleyin! Allah, fasık topluluğu doğru yola erdirmez.” (Tevbe -24)

Allaha göre evlat çocuk dendi mi erkek çocuk akla gelmektedir:

“Allah, hiçbir adamın içine iki kalp koymamıştır. Kendilerine zıhâr yaptığınız eşlerinizi de anneleriniz yapmamıştır. Yine evlatlıklarınızı da öz erkek ocuklarınız (gibi) kılmamıştır. Bu, sizin ağızlarınızla söylediğiniz (fakat gerçekliği olmayan) sözünüzdür. Allah ise gerçeği söyler ve doğru yola iletir.” (Ahzap -4)

Allah mevzu çocuklar olunca sadece erkek çocuklarından bahsetmeyi yeterli görmektedir:

“Allah’a ve ahiret gününe iman eden hiçbir topluluğun, babaları, erkek çocukları, kardeşleri yahut kendi soy sopları olsalar bile, Allah’a ve peygamberine düşman olan kimselere sevgi beslediğini göremezsin…” (Mücadele -22)

Şimdi bir de tüm bu ayetleri, erkek çocuklar ifadesini kaldırıp yerine “çocuklar” kelimesini koyarak okuyun, hangisi daha doğru ve eşitlikçi bir söyleme sahip olurdu?

Sanmayın ki Kuranda hem erkek hem de kız çocuklarını kastedecek başka kelime yok, “çocuklar” manasına gelebilecek “zurriyyeten, evlade, veleden” gibi kelimeler diğer ayetlerde geçmektedir. Bu kelimelerin bu ayetlerde kullanılabilmesinin önünde herhangi bir engel var mıydı?

Erkek çocuklarını ön plana çıkartan bu ayetleri, Kuranda geçen mirastan pay alma, birden fazla kadınla evlenme, bu hayatta cariyelere öbür tarafta hurilere sahip olma, kadına vurma gibi kadın erkek eşitsizliğinin yer aldığı diğer ayetlerle birlikte düşünecek olursak hiç şaşırmamak gerekir.

20 yorum:

  1. Erkeklerle kadınların eşit olacağı hakkında Allahtan bir sözmü almıştın?

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Yaradan da o,hüküm verende o.Kimi kime üstün kılacağına ancak o karar verir.Sadece atesitler değil kendini Müslüman ilan eden bir çok kişide Allahın sözünde Günümzce kabul gören adalet ve hak şartlarını arıyor.Yerşeyin yaradıcısı olan Allah elbette Adildir ve Herkez için iyilik ister ama.İstemeyede bilirdi.Sizi ben yarattım canınızıda ben verdim hadi ençok kötülük yapana ödül vericem diyemezmiydi.Hangimiz karşı gelebilirdik ki? Kuran kendi mantığına göre yargılayabileceğin bir kitap değil.İnsan için yaşam oyununu başarıya erdirecek bir kullanma kılavuzudur.
    Sen televizyon aldığında niye bunun butonu şurda değilde burda diyebiliyomusun.O nu yapan nasıl takdir etmişse öyle kullanıyosun.Kullanma klavuzunu eleştirme şansın var mı?

    YanıtlaSil
  4. Aslında erkek çocuklar şeklinde çevirmeniz yanlış olmuş. Çünkü arapçada bildiğim kadarı ile kadın ve erkeğin çoğul yapıldığı durumlarda, eğer bir topluluk içinde bir erkek bile varsa erkek çoğulu kullanılıyor. Yani kız çocuklrarın unutulduğunu çıkaramayız buradan.

    YanıtlaSil
  5. Kimsin sen ya pislik Allh'in kelamini tutup yargiliyorsun. Seni yaradan kim. Allah sizin gibilerin surusunu yok etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kopuyorum bu suslumanlarin pardon tatli su baligi muslumanlardan ne iciyorsunuz söyleyin diyecem onuda beceremiyorsunuz fazla icmeyin ayrani bakin sizde gaz yapiyor

      Sil
    2. Katılıyorum evlat dendiğinde erkek çocuğu ne demek ya kiz çocuğu neyse böyleyse din ben bırakıyorum

      Sil
  6. Selamın Aleyküm Kardeşlerim;Yüce Rabbimiz Herbirimize Kafir Müslüman Demeden,Ateis Demeden Niğmetler Vermiş Şükretsin Diye Şükretmekten Gaye Dil İle Beden İle Mal İle Yapılan Şükürün En Küçüğü Dil İle Yapılandır En Makbulu Hem Dil Hem Beden İle Olan Namazdır,Şükrün En Muhteşemi İse Dil,Beden,Mal ile yapılarak teslimiyet içerisinde emir ve buyruklarına sadık kalarak yapılan şükürdür şu ahir zamanında ne sağlığımızın,ne zamanımızın,nede yakınlarımızıni nede evlatlarımızın değerini tam olarak göre bilmekteyiz işte göremediğimiz için şükrümüz eksik ve sakat kalıyor ya gafletle yaşıyor yada dilde kalıyor Yüce Rabbimiz Merhamet ve Rahmet sahibi dilediğine dilediğini vermiştir O her Eksilikten münezehtir bizim için ne dilemişse bilelim mutlak hayır güzel bir son vardır Rabbimize hamdüsenalar veşükürler olsun her aile reisi kadın ve erkek uyansın çoluk cocugana sahip çıksın nasilki çocuklarımızı koleje hazırlıyor isek nasilki dünyanın kötülüklerinden korumak istiyorsak bu duyguları ağılıklı olarak Ahiretteki başımıza gelecek en kötü hadiselere karşı çocuklarımızı eğitmeli ve hazırlamalıyız insan bir hiçtir,acizdir hemde çok muhtaçtır oysa bu durumu görmek bile istemez hep gerçekleri görmezden gelerek israf üzerine yaşar bununda en kötüsü ömür israfıdır bu gün için şuan için şu durum için ben Allah için varım diyene ne mutlu diyorum onun içindir ki kız evlatları yuvanın çiçeği erkek evlatlarıda iskeletidir Allah kimine kız vermiş,kimine erkek evlatları bilmeyiz ki buda bir sınavdır ya şükür için yada sabır için yapılan bir sınavdır bize düşen telim olmak tır insan sevdiğinden hediye alınca hediyeye bakmaz hediye aldığına sevinir ve teşekkür eder oysa bize verilen her ne var ise hepsi emanet dir dua edelim çümle müminler hayırlı nimetlere kavuşssun ve şükredenlerden olsun.

    YanıtlaSil
  7. onun ıcın mı peygamber efendımızın kızı vardı gercekten sacmalamıssın

    YanıtlaSil
  8. Ve beklenen gün geldiğinde (inanan yada inanmayan herkes o günü muhakkak beklemektedir.)bir su damlasından yani meni den yaratılan insan Rabbine karşı yaptığı düşmanlığın ve hadsizligin bedelini elbet ödeyecektir. Bu yazıda geniş geniş konuşmuş ahkam keser gibi hükümler çıkarmışsın kendince ama esas bilmen gereken, hüküm her daim Allah'ındır. Sabırlıların en sabırlısı verdiği muhletin dolmasını beklemektedir. Yoksa senin gibileri yok etmek için bir ordu gönderecek değildir Allah. Kimi zaman bir ses ile kimi zamanda küçücük bir sivrisinek ile cezalandırıp helak ettiği insanları ne kadar aciz olduğumuzu aslında bizim bir hiç olduğumuzu anlatmak ve uyarmak için önümüze koymustur. Tabi anlayana yada anlamak isteyenedir bu öğütler.

    YanıtlaSil
  9. Allah akil vermis iyiligi kotulugu vermis.hep iyilik olsaydi nefsine olan sabrinin sevabini nasil anlasilacakti.cennet vermis ki sabret sukret tevekkul et cennete gir diye...Bu bu yanlis bak yanlisin sonu cehennemdir diye...Cok sukur ki kullarin ne oldugunu neler yapabilecegini bildiginden bizim yani ileriki nesiller icinde kitap gondermis.Dogru oku dogru anla itaat edersen sasirmazsin yolunu...Ey aciz kul sen niyet belli Allah islah eylesin seni.Rahman ve Rahim olan Allahin adiyla diyorum o ne derse o dur....

    YanıtlaSil
  10. Kadınlar size Allah'CC emanetidir diyor peygamber efendimiz daha ne desin kim Allah'ın emanetine hıyanet edecek ve sonra nasıl hesap verecem diye dusunmeyecek kadar cesursa buyursun etsin hiyanet bundan başka bir şeye ihtiyaç varmı Allah'CC kadınları koruması övmesi için ve cennet annelerin ayakları altındadır diyor neden babaların demiyor kzi evladı cennetin anahtarıdır diyor neden erkek çocuk için aynı seyleri demiyor diye o olmayan beynini yorsaydinya kadinida erkegide yaratan Allah CC dir ve kimsenin cinsiyetine değil sadece yaptığı amellere itikatina bakar

    YanıtlaSil
  11. Rabbim için herkes eşittir.Rabbim benim katımda üstünlük sadece takva da olur diyor Lütfen biseler yazarken ayık kafayla yazın.

    YanıtlaSil
  12. Bu sayfa islami ve Allahın kelamını kötülemekle. Ilk basta bile Tanrı kelimesini kullanmış. Yazının ilk başı da veya sonunda ayet veya hadis yerine sıradan bir batılı batıl birinin düşüncesini paylaşmış. Kaldı ki profil resmi bile Her şeyi ortaya koyuyor .

    YanıtlaSil
  13. Sen kendine göre yorumlamışsın erkek çocuk veya kız çocuk vermişsede o kişi onunla imtihan edilecek ne kadar boş bi çelişki yaşamıssın kendinle rabbim Hidayet nasip etsin sana

    YanıtlaSil
  14. Zuhruf 18de çok ilginc bir ayet.burada kız çocuğu erkeğe kıyasla küçümsenmis, ve aslında eğer Allah çocuk sahibi olsaydı erkek duruken kız çocuğu edinmezdi manası var. Yani bu ayette sadece Allah'a çocuk isnat edilmesi eleştirilmemis bir de isnat edilen çocukların kız olması eleştirilmiş.

    YanıtlaSil
  15. Onlar, Allah’ı bırakıp da birtakım dişi (ismi verilen putlara) dua ederler. (Gerçekte) onların dua ettiği inatçı şeytandan başkası değildir. (4/Nisâ 117)
    Bu ayete göre de dişilik ve şeytanlık arasında bağlantı var, her dişi şeytan diyemeyiz ama şeytanın dişi olduğu belirtilmiş. Yani buradan da Allah'ın dişi olmadığını ve erkek olma ihtimali olduğunu söyleyebiliriz.

    YanıtlaSil
  16. Sen insanları nasıl böyle yanılgıya dusurursun erkek ve kız Allah yaratmıştır rabbim ayrımcılık yapmamıştır ben bı bayanım Allah katından nasıl sevildigimi hissedebilirdim ozaman ayrıca gerizekalı kardeşim Allah dilediğine üstünlük verir onun hükmünü sorgulamak bize düşmez ama Allah'ın ayetidir ki kız çocuklarını çok sevin evlatlarımız arasında ayrım yapmayın dediğine göre Rabbimde ayrım yapmamaktadir

    YanıtlaSil
  17. La sığır cennet anaların ayakları altındadır bu yazıyı yazan sığıra söylüyorum. Allah unutmaktan münezzehtir sen hangi kafa ile unutmuş diyorsun dingil. Bir erkek olarak yazıyorum okuduğunu anlayamıyorsun zaten yorumlama bari

    YanıtlaSil