8 Nisan 2012 Pazar

Dionysus ve İsa



Dionysus, Çal'lı şarap tanrısı. Şarabın sadece sarhoş ediciliğini değil, sosyal ve faydalı etkilerini de temsil eder. Medeniyetin destekçisi ve barış aşığıdır.

On iki Olympos tanrısından biri olan Dionysos, Zeus ile Semele’nin oğludur. Doğuş efsanesine gore Tanrı Dionysos en guclu tanri olan Zeus’un cocugudur. Helen pantheonuna aykırı dusen bir tanrıdır. Bütün efsaneleri bir tek motif üstüne kuruludur: tepki ve direnç.

Sembolü olan asma ağacı gibi ölüp yeniden doğar, haz ve acı arasında iki uçta gider gelir. Dionysos kültünün, hıristiyanlık dinini doğrudan etkilediği iddia edilmektedir.

Mitolojiye göre şarap tanrısı Dionysos, büyümesinin ardından bir yolculuğa çıkmış ve Hindistan'a kadar gitmiştir. Gittiği yerde insanları şarap ve üzüm yetiştiriciliği konusunda eğitmiştir. Bu yüzden genellikle elinde üzüm salkımı, başında asma dallarından ya da sarmaşıktan bir çelenkle resmedilmiştir.

Çok tanrılı dinlerin sembolü olan ve en sonunda Dionysos’la (veya Baküs'le) özdeşleştirilen üzüm ve şarap bir anda Hristiyanlığın sembolü olarak karşımıza çıkar ve varlığını sürdürmeye devam eder.

İncil-Yuhanna 15:1-3:

“Ben gerçek asmayım ve babam bağcıdır. Bende meyve vermeyen her çubuğu koparır ve her meyve veren daha çok versin diye onu temizlerim.”

İncil-Amos 9:14:

“…yıkık kentleri onarıp orada yaşayacaklar, bağlar dikip şarabını içecekler, bahçeler yapıp meyvesini yiyecekler.”

Dionysos’a sarmaşıktan yapılı bir taç verilmiştir ve mor bir cüppe giymiş olarak simgelendirilmiştir. İsa ile ilgili anlatımlarda ise sarmaşıktan taç İsa’nın başında “dikenli” taca dönüşmüş, mor cüppe giyme hadisesi ise aynı şekilde kalmıştır:

İncil-Markos 15:17

“O'na mor renkte bir giysi giydirdiler, dikenlerden bir taç örüp başına geçirdiler."

2 yorum:

  1. verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim,gerçekten çok çarpıcı tespitler,anladığım kadarıyla araştırmacı bir kimliğiniz var bu yönünüze hayran oldum çalışmalarınızın devamını diliyor yeni konuları merakla bekliyoruz

    YanıtlaSil
  2. o carmıhdakı fıgur ısa dıyıl ve kuranda bu sekılde gecer ısayı oldurmedıler ve asmadılar onlara bır benzerı gosterıldı isa carmıha secde edın demedı roma paqanızımınden hırıstıyanlıga gecmıs ve geleneksellesmıs halıdır o carmıhdakı de romalıları Aldatmakcın Allah tarafından kurulan senaryonun kısasıdır kı isanı romalılardan temızlesın

    YanıtlaSil