8 Nisan 2012 Pazar

Allahın elleri!


Yasin -71:

"Görmediler mi ki, biz onlar için, ellerimizin eseri olan hayvanlar yarattık da onlar bu hayvanlara sahip oluyorlar."

Yüce yaratıcının kendi ellerinden bahsetmesi dikkatinizi çekti mi?

Şimdi kalkıp birileri burda "bu ifade mecazi anlamda söylenmiştir" diyecek ama allah neden kendi "kudretimle yarattım" veya doğrudan "yarattım" demek varken böylesine insan vasıflarına atıf yapan bir mecazi anlatımı seçmiş olsun. Bu cümlede insanların daha iyi kavramalarını gerektirecek izahı zor birşey de söz konusu değil.

"ellerimiz" kelimesinin mecazi kullanımı peygamber tarafından yapılmış olsa belki anlaşılır ama allahın da bu yönteme başvurması kitabı "apaçık" kılmaktan ziyade daha fazla kafa karıştırıcı bir hale sokmaktadır.

Tevbe Suresi'nin 52. ayetinde peygamberden şöyle seslenmesi istenir: "..Biz de, Allah’ın kendi katından veya bizim ellerimizle size ulaştıracağı bir azabı bekliyoruz.." Peygamberin burda kendi ellerini mecazi bir anlamda kullanması normaldir. Çünkü mecazi anlamda kullanılmış olan "eller" kelimesinin aslına manen ve fiziken bir sahiplik sözkonusudur, bu kelimnin taşıdığı asıl anlam bilinir. Peki ya allah'ın ki?

Kendinizi bir anlığına "şekilsiz", insan üstü bir tanrı olarak hayal edin, birşeyin yaratılması için "ol" demeniz yeterli, hiç "ellerimle yarattım" felan der misiniz, bunu söyleme gerek duyar mısınız?

Peki buna kim gerek duyar; tabi ki insan özelliklerini taşıyan eski medeniyetlerin tanrıları. O zamanki tanrıların elleri, kolları ve başları vardır, insanlara benzer şekilde duvarlara resmedilmişlerdir. Bu tanrıların insanlar gibi hareket edip kendi elleriyle birşeyleri yaptıklarına hep inanılmıştır.

Çok açıktır ki bu ayette, geçmiş tanrılara karşı yapılan "insansı" bir yakıştırmada bulunulmuştur. Şayet eski tanrılar insanlara benzetilmiş olmasaydı bu ayette de kendi ellerinden bahseden bir tanrı olmayacaktı.

1 yorum:

  1. Acaba dünya bir çizgi film misali olup bu ayette bahsedilen hayvanlar dahil canlı cansız her şey Allah tarafından çizilmiş çizgi bir karakter olabilir mi

    YanıtlaSil