8 Nisan 2012 Pazar

Kıyameti haber veren büyük "boru"!


Kurandaki ayetlerde büyük azap günü yani kıyamet yaklaştığı vakit Sur’a üfleneceğinden bahsedilir:

“Sûr’a üflendiği gün Allah’ın diledikleri müstesna olmak üzere, göklerde ve yerde bulunan tüm canlılar dehşete kapılır.” (Neml; 87)

“Sûr'a bir defa üfürülünce, yeryüzü ve dağlar kaldırılıp birbirine bir çarptırılınca, işte o gün olacak olmuş(kıyamet kopmuş)tur. “ (Hakka; 15)

“Sûr'a üflenir ve Allah'ın dilediği kimseler dışında göklerdeki herkes ve yerdeki herkes ölür. Sonra ona bir daha üflenir, bir de bakarsın onlar kalkmış bekliyorlar. “ (Zümer; 68)

“Sadece korkunç bir ses olur. Bir de bakarsın hepsi birden toplanıp huzurumuza çıkarılmışlardır.”  (Yasin; 53)

“Çağırıcının yakın bir yerden sesleneceği gün, (o sese) kulak ver. O gün insanlar hakka çağıran o korkunç sesi işiteceklerdir. İşte bu, (kabirlerden) çıkış günüdür.” (Kaf; 41-42)

Bu ayetlerden anlaşılan şudur, üflenerek çalınan Sur ses çıkartan bir şeydir, tıpkı boru gibi. Nitekim hadisler de bunu doğrulamaktadır:

“Ebû Ya'la el-Mavsıli'nin Müsned adlı hadis kitabında en çok hadis nakleden sahabe olan Ebû Hüreyre'den nakledilen bir hadis-i şerif Sur'u açıklar: Ebû Hüreyre der ki: Bir gün Peygamber bizimle oturuyor sohbet ediyordu. Etrafında sahabelerden büyük bir topluluk vardı. Bize şöyle dedi: "Yüce ALLAH gökleri yarattıktan sonra, Sur'u yarattı. Ve onu İsrâfil'e verdi. İsrâfil ağzını Sur'a dayamış ve gözlerini de Arş'a dikmiştir. Sur'a üfürmesi için verilen emri beklemektedir" Ebû Hüreyre diyor ki; ben, "Ey ALLAH'ın Rasûlü Sur nedir?" diye sordum. O da, "Boynuza benzeyen bir alettir" diye cevap verdi. Ben yine, "O nasıl bir şeydir" diye sordum. O da, "O, çok büyük bir şeydi. Beni hakkı tebliğ etmek üzere gönderen Yüce ALLAH'a yemin olsun ki, yerler ve gökler onun yanında küçük kalır. Hepsi onun içine sığabilir" diye cevap verdi.”

İslam dünyasının önde gelen hadis bilginlerinden Tirmizi’den aktarılan bir başka hadiste ise peygamberin şöyle dediği nakledilir:

“Ben nasıl neşeleneyim ki, melek Sûr’u tutmuş ağzına dayamıştır. Üflemek için tetikte olup gelen emri beklemektedir.”

Allahın "boruyla" haber verme mantığını üzerinde biraz durmak gerekiyor. Yine bir başka ayetten öğrendiğimize göre kıyamet göz açıp kapanıncaya kadar gerçekleşecek olan bir şeydir.

“...Kıyametin kopması ise, göz açıp kapama gibi veya daha az bir zamandan ibarettir.” (Nahl, 77)

Sonuç itibariyle kaçınılmaz bir şekilde yaşanacak olan ve çok hızlı ansızın bir şekilde gerçekleşecek olan bir şeyin öncesinde sesle haber verilmesine ne gerek var, doğrusu anlamak güç.

Bir başka ilginç nokta ise Sur’a ilk üflendiği zaman onun sesini o zamanki yaşayan insanların duyması, ikinci seslenişi ise ölmüş insanların duyacak olması.

Aslında biraz basit düşününce böylesi bir anlatım tarzının sebebi kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Allahın yaşatacağı azap günüyle ilgili olarak uygulamış olduğu metot insanların bir topluluğu bir araya toplamak ya da bir tehlike veya savaş anında onları uyarmak için uygulamış oldukları metotla aynıdır. Allahın çalırdığı borunun da telikeyi haber verme ve insanları bir araya toplama gibi iki görevi vardır.

Bir kere şunu belirtmek gerekir ki günümüzden 4000-5000 yıl öncesinde Sümerler zamanında dahi üflemeli çalgılar bulunuyordu. 3000-2500’lere tarihlenen bir taş kabartmada trombon benzeri bir çalgının çalındığı görülmüştür. Bunlar yüksek ses verdiğinden, genellikle işçileri toplamak için çalınıyormuş. Bir Sümer ilahisinde ise öküz boynuzunun “gum ka” sesini veren bir müzik aletinden bahsedilir. Diğer bir ilahide ise keçi boynuzu eşliğinde söylendiği yazılmıştır. Kısacası “boynuza benzetilen ya da boynuzdan boru” denilen üflemeli aletin kökeni bilerce yıl öncesine dayanıyordu.

Tabi mevzunun kökleri Sümerlere kadar gidince aradaki Yahudilerin geleneklerini ve Tevratı atlamak olmaz.

Yahudiler'in en büyük bayramı olan ‘Yom Kipur-Büyük Tövbe’ sırasında, halkı toplamak için, binlerce yıldır, yaban keçisinin boynuzundan yapılan özel bir boru kullanılır. 27 saattir oruçlu olduğu için kurumuş ağzıyla bu boruyu çalabilmek, borudan çeşitli anlamlara gelen sesler çıkarabilmek büyük bir maharet ister. Sadece Yom Kipur'da çalınan bu boynuzdan boru, Yahudiler için çok kıymetli bir semboldür.

Bir iddiaya göre, bundan binlerce yıl önce, Yahudiler, 50 yılda bir ‘Büyük Tövbe’ yılı kutlardı. Tanrı, bu yıl dua eden, dinlenen kullarının günahlarını, kefaletlerini affederdi. Büyük umutlarla, şükran dualarıyla geçirilen bu yılın başladığı da, halka ‘Yobel’ adı verilen boynuzdan yapılma bir boru çalınarak ilan edilirdi. (Fransızca'dan diğer dillere geçen ve asıl anlamı ‘büyük mutluluk’ olan jübile kelimesi, İbranice'deki bu Yobel'den gelir. Hıristiyan dininde jübile, eski Yahudi inancında olduğu gibi, günahların hacca giderek affedildiği yıldır.)

Görülüğü gibi binlerce yıldan buyana “boynuzdan boru” Yahudi inancında önemli bir yer tutmuştur. İnsanların gündelik hayatlarına ait olan bir aletin tanrının da kullandığı söylenerek ona ilahi bir misyon atfedilmiştir.

Nitekim Tevrattaki anlatımlara baktığımızda Allahın insanlarla iletişime geçmek için tıpkı insanların kendi aralarında yaptıkları gibi “borular” üflettiğini görmekteyiz.

Allah üstüne ineceği dağa insanların yaklaşmamaları konusunda Musa’ya şöyle seslenir :

“Ya taşlanacak, ya da okla vurulacak; ona insan eli değmeyecek. İster hayvan olsun ister insan, yaşamasına izin verilmeyecek.’ Ancak boru uzun uzun çalınınca dağa çıkabilirler….. (13) Üçüncü günün sabahı gök gürledi, şimşekler çaktı. Dağın üzerinde koyu bir bulut vardı. Derken, çok güçlü bir boru sesi duyuldu. Ordugahta herkes titremeye başladı. (16) (Mısırdan çıkış 19)

“Kenti’nin kapıları İsrailliler yüzünden sımsıkı kapatılmıştı. Ne giren vardı, ne de çıkan. RAB Yeşu’ya, “İşte Eriha’yı, kralını ve yiğit savaşçılarını senin eline teslim ediyorum” dedi, “Siz savaşçılar, kentin çevresini günde bir kez olmak üzere altı gün dolanacaksınız. Koç boynuzundan yapılmış birer boru taşıyan yedi kâhin sandığın önünden gitsin. Yedinci gün kentin çevresini yedi kez dolanın; bu arada kâhinler borularını çalsınlar. Kâhinlerin koç boynuzu borularını uzun uzun çaldıklarını işittiğinizde, bütün halk yüksek sesle bağırsın. O zaman kentin surları çökecek ve herkes bulunduğu yerden dosdoğru kente girecek.” (Yeşu 6; 1-5)

Boynuzdan yapılma boruların eski insanlar tarafınca kullanıldığını birkez daha öğrenmiş oluyoruz. Tabi Allahın kerametini göstermesi için boru sesini duyan halkın bağırtılarına göre surları çökertiyor olması ilginç.

“Yahuda’da duyurun,
Yeruşalim’de ilan edin,
‘Ülkede boru çalın!’ deyin,
‘Toplanın’ diye haykırın,
‘Surlu kentlere kaçalım!’” (Yeremya 4;5)”

Buradaki ifadelerden ise toplanmak için insanların boru çaldığını anlıyoruz.

“Ey İsrailoğulları, o gün RAB gürül gürül akan Fırat ile Mısır Vadisi arasında harman döver gibi, sizi birer birer toplayacak. Evet, o gün büyük bir boru çalınacak; Asur’da yitenlerle Mısır’a sürgün edilenler gelip kutsal dağda, Yeruşalim’de RAB’be tapınacaklar. (Yeşaya 27; 12-13)”

Buradaki ifadelerden ise yalnız insanların değil Allahın da boru çaldırtarak insanları bir araya toplayacağını görüyoruz.

Tevrattaki başka ayetlerde de boru çalma mevzusu sık sık geçmektedir, boru çalınması Allahın bir ikaz aletidir.

Böylesi söylemlerin altında yatan temel mantık insanların yarattıkları tanrıları kendileri gibi görmeleri ve onların da insanlar gibi davrandıklarını sanmalarıdır. Büyük fırtına ve kasırgalar esnasında rüzgarların çıkartmış oldukları uğultuları veya gök gürlemelerini Tanrıların çalgı aletlerinden çıkan sesler olarak düşünmüş olma ihtimalleri de yüksektir.

Herşeye gücü yeten bir Allah’ın son hükmünü gerçekleştirirken binlerce yıl önceki insan mantığına benzer bir yol izleyecek olmasına inanmak zor.

İnsanlar kendilerinde neyi görmüşlerse Tanrılarına da onu yakıştırmışlardır. Şayet boynuzdan yaptıkları borularla birbirlerine haber salan bu eski insanlar Ortadoğu’da değil de Afrika topraklarında yaşıyor olsalardı Allahın kıyameti “vuvuzela” ile haber vereceğine inanıyor olurlardı.

İnsana ait böylesine ilkel bir haber verme aletinin, kıyamet günü gibi geleceğin en son anında ve Tanrı elinde var olacağını söylemek, bu dinlerin sadece kendi zamanlarının birer ürünü olduklarını göstermeye yetiyor.

11 yorum:

  1. ınsanların anlaya bılmesı ıcın boru dıye hıtap edılmıs oysa o tamamen baska bır seydır bıldıymız boru dıyıl ve Allah borusuz da ılan eder o borunun qalaksıdekı seklıdır qalaksının seklıne bakarsan hemen anlarsın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiyimiz boru diyil mi, yorumunu kendine sakla, bir de kalklmis astrofizikle acikliyor sebelek

      Sil
    2. Cahile laf anlatmak, deveye hendek atlatmaktan güçtür.. İslami bilgisi olmadan, 4 büyük alimden, fıkıh alimlerinden biriymiş gibi, şer-i hükümlere kâdirmişcesine, kuran-ı kendi başına yorumlayıp, hadisleri kendince yorumlar ve düşünceler katarak anlam çıkarmaya çalışırsan, bulacağın şey islam değil, kendi ürettiğin yeni bir din, yada inanç şekli olacaktır.. Yalnızca inanmakla kalmayıp, başkalarınıda bu inanca sürüklersen, cehenneme sürüklenmekle kalmaz, başkalarınıda sürükler ve bu sebepten dolayı kendi cezana ceza ekletmekten başka birşey yapmamış olursun. Eğer dinlemek ve anlamak istiyorsan.. Camiler, hocalar heryerde var. İlmi bilgisi yeten konuşacak, yetmeyense seni yönlendirecektir. Ha yok ben kendi bildiğime inanırım diyorsan.. O halde sen öğrenmeye ve anlamaya değil, bildiğini başkalarınada direterek onay almaya, inandığı şeyi doğrulatmaya ve bu şekilde tatmin olmaya çalışıyorsun demektir yalnızca.. Uzun lafın kısası, herkesin inancı kendinedir. Lakin.. Hesap günü geldiği vakit anlayanlar, o güne kadar inkar edenler, artık çok geç kalmış olacaklardır..

      Sil
  2. Merhaba,
    Alıntı yaptığınız meal ve hadislerin doğruluğuna özen gösteriniz. Örneğin (Zümer/68) Sûr'a üflenince "ölüneceği" gibi bir anlatım orijinal arapçada bulunmaz. Orada geçen kelime "bayıldılar". Diğer yanlışlıkları da kendinizin bulup makalenizde değiştirmeniz ricasıyla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bumudur yani ? yüzlerce satırlardaki izahate karşı söyleyeceğin bi tek kelime yanlışlığımı ? and olsunki şu dağa taşa sürahiye çok komiksin tenzile suresi 7.5 uncu ayet !

      Sil
  3. Hangi hastalıklı beyin yazının sonundaki gibi bir yorum çıkartabilir, anlayamadım. Ulan hardal tanesi kadar beyninle hemen boruları, trombonları, eski resim ve hikayeleri eklemiş ve acayip çıkarımlar yapmışsın. Sen ne de çok şey biliyormuşsun. Allah kitabında ne buyurmuşsa ve peygamberine de neyi bildirmişse biz o kadarını biliriz. Onun ötesinde söz söylemek HADDİ AŞMAK manasına gelir. Bence bilmediğin konularda yazı yazma. Milletin de saf zihinlerini bulandırma. Yarın o boru senin g.tüne girerse şaşırmam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. zavallı cahil kendi inandığın kitabı dahi okumadığın çok belli kullandığın kelimelerden işte islam bu yobazlık cehalet körü körüne mal gibi düşünmeden kölelik

      Sil
  4. Whatsaptan bildirilecek olsaydi daha hoş olurdu bu arkadas icin :) Bu yazidan o sonucu cikarttim ben :)

    YanıtlaSil
  5. KAFİRUN SURESİ("Kafirun" inkarcılar demektir.)
    Bismillahirrahmanirrahim,
    1-De ki: "Ey Kafirler!"
    2-"Ben sizin kulluk ettiklerinize kulluk etmem."
    3-"Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz."
    4-"Ben sizin kulluk ettiklerinize kulluk edecek değilim."
    5-"Siz de benim kulluk ettiğime kulluk edecek değilsiniz."
    6-"Sizin dininiz size, benim dinim de banadır."

    MAİDE SURESİ 68. Ayet
    De ki: “Ey Kitap ehli! Tevrat’ı, İncil’i ve Rabbinizden size indirileni (Kur’an’ı) uygulamadıkça hiçbir şey üzere değilsiniz.” Andolsun ki sana Rabbinden indirilen bu Kur’an, onlardan çoğunun taşkınlık ve küfrünü artıracaktır. Öyle ise o kâfirler toplumu için üzülme.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte o kafiler defteri dürülecek olanlar ve onlar ebedi azaba çarptırılacak olanlar.onlara ne dersende ne söylersen söyle olar hep inkar ve itiraz edecekler.Tıpkı Anonim gibiler.

      Sil
  6. swr (sur) boru değildir..Bu Şeyh-tan ların ayetler ile alay etmesidir. sur , şekil , resim,biçim demektir..Boruya değil SURetlere Ruh emri ile Nefes verilecektir.Tıpkı Ademin canlandırılmasında olduğu gibi.

    YanıtlaSil